Kirjat, joita käytän pakollisen kurssikirjan ohessa aineistona ja merkintöjeni inspiraationa sekalaisten verkkolähteiden lisäksi

Kurenniemi, Erkki : Askeleen edellä : "Todellisuus on aina askeleen edellä mielikuvitusta" : artikkeleita 1979-1999. Edita, 1999.

Toivonen, Timo: Vapauden illuusio : henkinen kasvu tietoteknisen kehityksen tasapainottajana. Rasalas, 2001.

Kuten teosten nimistä saattaa epäillä, kirjat ovat luonteeltaan kuin toistensa peilikuvia. Katkelmat teosten takakansiteksteistä antavat hieman kuvaa, mitä tulevilta blogimerkinnöiltäni voi odottaa.

Teoksen Askeleen edellä... takakannesta:

Erkki Kurenniemi on ollut keskeinen suomalainen mediavisionääri, jonka artikkelit ovat erikoisen teräviä tulevaisuuden visioita.[...]. Hän on kirjoittanut mm. elektronisesta tietokonetaiteesta ja -musiikista, robotiikasta, automaatiosta, tekoälystä, verkkotaiteesta sekä henkilökohtaisesta kommunikaattorista. Kurenniemi on kuulunut myös vuonna 1972 perustettuun Dimensio-ryhmään, jonka jäsenet ovat olleet kiinnostuneita mm. kuvataiteista, arkkitehtuurista, teknologiasta ja musiikista.

Teoksen Vapauden illuusio... takakannesta:

Tietotekniikan kehityksestä huolimatta nykyihmisellä on paha olo henkisesti ja fyysisesti. Nuoret ovat menettämässä kosketuspintaansa perinteisiin arvoihin ja työskentelevät itsensä sairaaksi tietokoneen edessä. Ihmisistä on tehty koneiden orjia. Vanhemmat ymmärtävät tietoyhteiskunnan kestämättömäksi paikaksi elää pitkällä tähtäimellä, mutta ovat voimattomia muuttamaan tilannetta.[...] Nykyihmisen vapaus on illuusio.

Molemmat teokset löytyivät omasta kirjahyllystäni ja olen lukenut ne muutamaan kertaan. Aikaisemmin en ole kirjoittanut ylös niiden synnyttämiä ajatuksia, joten nyt lienee hyvä hetki siihen.