Valvontakamerat kuvaavat meitä - miksi emme kuvaisi valvontakameroita ja valvojia? Edellisten merkintöjeni innoittaja, Steve Mann, on monessa mukana. Hän on kehittänyt ajatuksen Sousveillance:sta, vastakohtana videovalvonnalle (englanniksi surveillance). Sana palautuu ranskan kieleen: surveillance tarkoittaa "ylhäästä katsomista", vastaavasti sousveillance "alhaalta katselemista".

Jatkuvasti yleistyvät kamerapuhelimet ja pienet digitaalikamerat mahdollistavat Mannin ajatuksen toteuttamisen käytännössä. Muun muassa vuonna 2001 Göteborgin EU-huippukokouksen aikaan mielenosoittajat saivat kuvattua poliisin kyseenalaista toimintaa. Kuluvan vuoden heinäkuussa tsekkiläiset poliisivoimat hajoittivat väkivaltaisesti CzechTek2005 teknotapahtuman, mutta kaaoksen keskellä osallistujat onnistuivat tallentamaan tapahtumien kulun kameroillaan.

Tietysti valtautumisen ohella kaikkialla mukana kulkevia kameroita käytetään myös aivan muihin tarkoituksiin: MobileAsses.comf (ei-työpaikkaturvallinen linkki!). Kurenniemellä :"(Kurenniemi; Erkki: Supermegateknologiat - Tietoyhteiskunta, kommunikaatioyhteiskunta, kontrolliyhteiskunta. Julkaistu kokoelmassa Kurenniemi, Rastas: Askeleen edellä: Todellisuus on aina askeleen edellä mielikuvitusta. Edita, Helsinki 1999)": on sanansa sanottavana myös kamerapuhelimien yleistymisestä, joka voi olla hänen mukaansa askel kohti Orwellin dystopian kontrolliyhteiskuntaa:

Kun kaikki valvovat toisiaan, 1984:n ajatuspoliiseja ei tarvita. Asiakkaat tekevät likaisen työn heti kun heille on myyty välineet. Kun kännyköihin lisätään GPS-paikanmääritys, videokamera ja elektroninen allekirjoitus, järjestelmä alkaa olla aukoton.