The Library Thing on palvelu, jonka käyttäjät voivat luetteloida kirjahyllynsä sisällön käyttäen tageja Flickr ja del.icio.us palveluiden tapaan. Kirjojen perustiedot poimitaan Kongressin kirjaston luettelosta Z39.50-yhteydellä, joten tietoja ei tarvitse syöttää tuskallisesti käsin.

Tagit ovat kuitenkin palvelun kiinnostavin ominaisuus. Alkukesästä luin Hope A. Olsonin teoksen The Power to Name, jossa ruodittiin kriittisellä otteella kirjastojen luettelointitietojen asiasanoitusta. Olsonin mukaan asiasanoitus on usein marginalisoivaa, sukupuolisesti värittynyttä ja yksipuolista - asiasanoitus on vallankäyttöä, joko tiedostettua tai tiedostamatonta. Olson ehdottaa yhdeksi ratkaisuksi näyttöluetteloa, jossa kirjaston asiakkaat itse voisivat asiasanoittaa teoksia ja luoda 'hypertekstipolkuja' eri kirjojen välille. Kirjan kirjoittamisen aikoihin folksonomia -käsitettä ei oltu vielä edes keksitty, mutta tagit tuntuvat tarkoitukseen ilmiselvältä ratkaisulta.

Koskahan kirjastojärjestelmätoimittajat heräävät? Library Thing on näppärä palvelu, mutta kirjaston näyttöluetteloon integroituna folksonomiat tulisivat todella suurten käyttäjäjoukkojen ulottuville.

Mikäli Freetag-tagimoduli olisi kirjoitettu Perl-kielellä PHP:n sijaan, vapaan Koha-kirjastojärjestelmän kehittäjät voisivat melko helposti rakentaa prototyypin tageja hyödyntävästä näyttöluettelosta.