John Blybergin muotoilema ILS Customer Bill-of-Rights tiivistää varsin hyvin aikaisemmin mainitsemani OPAC manifeston ydinsanoman.

  1. Open, read-only, direct access to the database
  2. A full-blown, W3C standards-based API to all read-write functions
  3. The option to run the ILS on hardware of our choosing, on servers that we administer
  4. High security standards

Ehkäpä tulevaisuudessa käytössämme on 'ei-niin-integroitu kirjastojärjestelmä': ydintoiminnot toteuttava ohjelmisto, joka avoimien rajapintojensa kautta antaisi järjestelmien käyttäjille (kirjastoille ja mahdollisesti jopa asiakkaille) vapauden luoda juuri sellaisia käyttöliittymiä ja palveluita kuin on tarve. Plug-in -perustaisuus pitäisi varsinaisen ydinjärjestelmän kevyenä ja avoimuus kannustaisi kokeilemaan perinteistä poikkeavia toimintoja, joiden kehittämisessä kirjastot eivät olisi järjestelmätoimittajien armoilla.