Vuoden loppupuoli on tuonut tullessaan kaksi hyödylliseltä vaikuttavaa Googleen liittyvää sivustoa. Hakukoneyhtiö itse on perustanut Google Librarian Center -palvelun, joka ei tätä kirjoitettaessa vielä sisällä liiemmälti aineistoa. Kirjastonhoitajia ja muita tiedonhaun opettajia olevia pyydetään jakamaan tietämystään hakukoneiden käytön opettamisesta - liekö lopullisena tarkoituksena syrjäyttää kirjastoihmiset, kuten Jill Hurt-Wahl puolivakavissaan arvelee.

Tällä hetkellä palvelun suurin anti on uutiskirje, jonka ensimmäinen numero avaa Googlen hakurobotin toimintaa. Kirje on erittäin mielenkiintoista luettavaa, vaikka aihepiiri olisi jo ennestään tuttu. Ensimmäinen uutiskirje asettaa riman varsin korkealle - teksti on miellyttävää lukea ja indeksoinnin tekniset periaateet on selitetty havainnollisella tavalla. Uutiskirje sisältää myös tehtäviä, jotka sopinevat hieman edistyneemmän tiedonhaun opettamiseen. Odotan mielenkiinnolla seuraavia julkaisuja.

Toinen tuore tuttavuus, Google Librarian, on edellisestä poiketen syntynyt hakukoneyhtiön ulkopuolella. Sivuston äiti on Cleveland Public Library:ssä työskentelevä kirjastonhoitaja 'Julie', joka kertoo motiivikseen:

The reason I made the website is because I have seen a need for something like this. Internet search engines are becoming a huge part of our jobs, and not everyone understands the finer details of them yet. There are ways to fine-tune your results, and methods to employ that can help you find what you need faster. Plus there are also alot of really cool tools that Google offers that I think librarians would find interesting. My goal is to share my knowledge and expertise with fellow librarians and information professionals.
Tietysti voihan olla että kyseessä on vain ovela guerrilla marketing-kampanja, mutta väliäkö sillä. Jo nyt sivusto sisältää yhteen paikkaan koottuna hyödyllisiä neuvoja, kuinka informaatioammattilaiset voivat hyödyntää Googlen palveluja entistä monipuolisemmin. Jokaisesta palvelusta on lyhyt esittely ja ehdotus siitä, kuinka kyseessä oleva palvelu voisi olla hyödyllinen informaatioammattilaisen työssä:
Google Book Search What is Book Search? Google Book Search allows you to search the full text of books online. With this service you are able to find books that suit your interests that you may be interested in purchasing or checking out from your local library. Books out of copyright are available to view in full, and some newer books that publishers have allowed to be scanned are available in a partial sample view. Other books may only have a few snippets of text and information from the book. Each book record also has a link to places that the book can be purchased, and some entries have a link to local libraries that own the book. How is this relevant to Librarians? You are able to get a better idea of what a book is about before you purchase it for your collection. You can not only get information about the book, but also can view the actual book and read some excerpts.

Ymmärrättävästi jotkut sivustolla esitellyt Googlen palvelut ovat käyttökelpoisia vain Yhdysvalloissa. Sivuston arvoa parantaa entisestään se, että esittelyt eivät rajoitu ainoastaan verkkopalveluihin, vaan sivustolla annetaan vinkkejä Googlen käyttöä helpottavista Firefox-selainlaajennoksista, jotka lienevät MUTU-tuntumani perusteella täysin tuntemattomia suurelle osalle kirjastoväkeä - ainakin Suomessa. Tilanteen soisi muuttuvan, sillä onhan selain yksi informaatioammattilaisen tärkeimmistä työkaluista.