Näyttöluettelorintamalla tapahtuu jotain uutta. NCSU (North Carolina State University) julkaisi vajaa kuukausi sitten uuden näyttöluettelonsa, joka on kehitetty yhteistyössä paremmin verkkokauppojen hakukäyttöliittymistä (mm. Barnes and Noble, Wal-Mart ja Indigo Books) tunnetun Endecan kanssa. Näyttöluettelo mahdollistaa LCSH-asiasanoja selaamalla tapahtuvan haun - aineistoa voi siis hakea syöttämättä ainuttakaan hakusanaa. Haun tulosjoukkoa voidaan kaventaa edelleen selaamalla joko asiasanoja tai kahdeksaa tulosjoukkoa kaventavaa fasettia (aihe, genre, aineistolaji, sijainti, maantieteellinen alue, aikakausi, kieli ja tekijä).

Esimerkki paljastanee paremmin, kuinka mainio ominaisuus onkaan käytännössä. Olen lähiaikoina lueskellut teollisen muotoilun klassikoita käsitteleviä kirjoja - katsotaampa mitä NCSU:n kirjastolla olisi tarjota aiheesta. Haku sanalla 'industrial design' palauttaa 3213 teosta. Jätän mielelläni teollisuuden tuotekehitysprosessit ja käytännön muotoilutyön muille - sen sijaan käyttödesign ja muotoilun historia kiinnostavat. Aiherajaus (Topic: Design) lienee siis paikallaan. Nyt ehdot täyttävään joukkoon kuuluu 165 teosta. Mitähän aineistoa kirjasto on valinnut kokoelmiinsa saksalaisesta muotoilusta? (Subject Region: Germany) Tulosjoukkoon haarukoituu seitsemän teosta - helposti silmäiltävissä oleva määrä.

NCSU OPAC

Tavanomaisin keinoin - kuten vaikkapa Boolen-hakuehtoja ketjuttaen - tapahtuvaan haun tarkentamiseen nähden selaushaulla on monia etuja puolellaan. Tiedonhakija näkee jatkuvasti käytettävissä olevat rajausvaihtoehdot ja säästyy monimutkaisten hakulausekkeiden kirjoittamiselta. Voimassa oleva rajaus on myös jatkuvasti näkyvissa ja muokattavissa tuloslistauksen yläreunassa olevasta sivupolusta.

Selaushaun lisäksi näyttöluetteloon on Endecan avustuksella rakennettuu muitakin hyödylliseltä vaikuttavia ominaisuuksia, muun muassa:

  • tulosten lajittelu lainauskertojen mukaan - suosituimmuusjärjestys
  • kirjoitusvirheiden korjaus
  • karkeiden kirjoitusvirheiden automaattinen oikaisu Googlen Tarkoititko: -toiminnon tapaan
NCSU:n uusi näyttöluettelo toiminee suunnannäyttäjänä alan kehitykselle. Muista järjestelmätoimittajista Innovative (mm. HelMet-aineistohaun taustalla hyrräävän Millenium-järjestelmän kehittäjä) on tuomassa markkinoille uutta versiota tuotteestaan. Tulevassa WebPac Pro:n versiossa tulee olemaan mm. RSS-tuki - saapa nähdä otetaanko ominaisuus käyttöön joskus HelMet-luettelossa. Toinen alan jättiläinen - Ex Libris - vastaa verkkohakukoneiden asettamaan haasteeseen Primo-projektillaan. NCSU:n esimerkki osoittaa, että perinteiset kirjastojärjestelmätoimittajat saattavat joutua ahtaalle kun Endecan tapaiset, yleiseen hakukoneteknologiaan erikoistuneet yritykset astuvat samoille markkinoille.