Philadelphialaisen Villanova Universityn kirjasto on rakentanut mielenkiintoisen Voyager-kirjastojärjestelmän asiakaskäyttöliittymän korvaajan.VuFind-nimellä kutsuttua järjestelmää on kehitetty vajaan vuoden verran ja viime viikon perjantaina julkaistiin ensimmäinen yleiseen käyttöön valmis testiversio. Mikä parasta, koodi julkaistiin GPL-lisensoituna! Myöhemmin VuFind tulee tukemaan myös muita kirjastojärjestelmiä (ml. avoimen koodin Evergreen ja Koha), joten projektin etenemistä on syytä pitää visusti silmällä.

VuFind toimii kokonaisuudessaan avointen ohjelmistojen varassa. Vaatimuksina ovat:

  • Apache 2.2 (web-palvelin)
  • PHP 5.1.0 (yleinen web-sovelluksissa käytetty ohjelmointikieli)
  • MySQL 4.1 (tietokanta)
  • Java J2SE JDK 1.4 (yksi yleisimmistä ohjelmointikielistä)
  • YAZ 3.0 (mm. MARC-tietueiden käsittelyssä käytettävä avoin Z39.50 -ohjelmistokirjasto)

Järjestelmän varsinaisina aivoina toimii Solr-hakumoottori (myös avointa koodia), mutta asennuspakettiin sisällytettynä sitä ei mainita erikseen vaatimusluettelossa. VuFind toimii samalla periaatteella kuin NCSU:n näyttöluettelo, joka on rakennettu kaupallisen Endeca-hakumoottorin päälle. NCSU:n näyttöluettelosta bloggisin puolisentoista vuotta sitten.

NCSU:n näyttöluettelon tapaan järjestelmä ei käsittele alkuperäisiä MARC-tietueita, vaan tietueet muutetaan helpommin käsiteltävään muotoon ja tuodaan VuFindin omaan tietokantaan järjestelmän käyttöönottovaiheessa. Vielä nykyisessä 0.5- versiossa varsinaisen tietokannan ja näyttöluettelotietokannan synkronointi ei suju automaattisesti, mutta jo seuraavassa kehitysversiossa toiminnallisuuden on jo tarkoitus olla. Tällöin synkronointi voidaan tehdä eräajona esimerkiksi öisin.

Hajahuomioita ja pari vertailevaa ruudunkaappausta (klikkaa kuvia suuremmaksi).

Perus-Voyager

Teoksen tiedot Voyagerin perus-OPACissa

VuFind

Teoksen tiedot VuFindissä

Käyttöliittymä on toteutettu viisaasti. Kaikki HTML-koodi on sijoitettu erillisiin sivupohjatiedostoihin, jotka nopean tutkailun perusteella näyttäisivät olevan jokseenkin puhtaita varsinaisesta ohjelmakoodista. Käyttöliittymän asettelussa on hyödynnetty Yahoon BSD-lisenssillä tarjoamaa Grids CSS -koodia. Grids CSS on osa Yahoon UI-kirjastoa, joka koostuu lukuisista web-kehittäjän elämää helpottavista käyttöliittymäkomponenteista ja -kirjastoista. Valmiita komponentteja käyttämällä VuFindin kehittäjät ovat välttäneet painimasta selainkohtaisten CSS-yhteensopivuusongelmien kanssa, kun Yahoon väki on hoitanut asian heidän puolestaan.

Asennusohjeet näyttävät selkeiltä ja ilmeisesti myös ovat sitä, sillä esimerkiksi Miami Universityn kirjastossa työskentelevä Rob Casson toteaa asennuksen sujuneen puolessa tunnissa. Löytyisiköhän suomalaisilta Voyager-käyttäjiltä, joita ovat mm. kaikki yliopisto- ja ammattikorkeakoulukirjastot, hieman pioneerihenkeä ja puolta tuntia löysää aikaa?

Edit:

Google-haun perusteella näyttäisi siltä, että VuFind -nimellä kehitetään myös videohakujärjestelmää. Voi olla, että näyttöluetteloprojekti joutuu vielä vaihtamaan nimeä, sillä mitä todennäköisemmin videohakujärjestelmää kehittelevä VuFind Inc. ei sitä tule tekemään.