Istuskelin viikko sitten perjantaina Teknillisellä korkeakoululla kuuntelemassa FinnONTO -mahtihankkeen päätösseminaarin esityksiä. Suomalaisen semanttisen webin perusinfraa kehittäneessä hankkeessa on kehitetty mm. Yleisen suomalaisen asiasanaston isoveli, n. 20 000 käsitteen Yleinen suomalainen ontologia (YSO) sekä tätä käsiteviidakkoa laajentavat Museoalan ontologia MAO, valokuvausalan VALO sekä paikkaontologia SUO, vain muutamia hankkeessa kehitettyjä ontologioita mainitakseni. Rakennetut ontologiat ovat vapaasti käytettävissä TKK:n ontologiapalvelimen kautta. Nyt suomalaisten semanttisen webin sovellusten kehittäminen ei ole ainakaan käsitemalleista kiinni.

Päätösseminaarissa ontologioiden voimaa havainnollistettiin demosovellusten avulla. Protot toimivat varsin mukavasti ja erityisesti paikkaontologia SUO vakuutti hyödyllisyydestään, nyt kun kuntarajat ovat vapaaehtoisessa(kin) liikkeessä. SUO-ontologian avulla hakusovellus saadaan ymmärtämään esimerkiksi se, että Rovaniemi-niminen paikka on koostunut vuodesta 2006 alkaen kahdesta aiemmin erillisestä alueesta (Rovaniemi ja Rovaniemen maalaiskunta), jotka sijaitsevat Lapin läänin sisällä, joka on ollut vuoteen 1938 asti osa Oulun lääniä.

Demoja ihmetellessäni mietin, millä edellytyksin esitellyt teknologiat - ontologiat etunenässä - leviäisivät aluksi edes web-harrastajien käyttöön. FinnONTO-hankkeen puolelta käyttöönottokynnystä on koitettu madaltaa ONKI Widget-palvelulla, jonka tarkoituksena on integroida halutut ontologiat olemassaoleviin tietojärjestelmiin.

Idea on vähän sama kuin Technorati Tags -palvelussa, jonka avulla voidaan yhdistää eri bloggaajien kirjoitukset käytettyjen avainsanojen perusteella, mutta nyt käytössä ovat ontologioiden käsitteet. Technorati Tags-palvelun käyttöä helpottaa eri julkaisualustoille kehitetyt moduulit, joiden ansioista loppukäyttäjän ei tarvitse huolehtia Technoratiin linkittämisen yksityiskohdista. Nähtäväksi jää, kuinka moni semanttisesta webistä kiinostunut web-harrastaja onnistuu yhdistämään Onki Widgetin julkaisutyökaluunsa - itselläni se jäi toistaiseksi yritykseksi.

Olisi hienoa, jos Semantic Web 2.0 (FinnONTO 2.0)-hankkeessa, joka jatkaa päättyneen FinnONTO-hankkeen viitoittamalla tiellä, kehitettäisiin jotain tämäntapaista. Käyttövalmiit moduulit suosituimpiin vapaisiin julkaisujärjestelmiin, esimerkiksi Drupaliin ja Wordpressiin, olisivat reipas harppaus eteenpäin verkon semantisoinnissa - samaan tapaan kuin julkaisujärjestelmiin integroidut mikroformaatit esimerkiksi XFN ovat semantisoineet verkkoa loppukäyttäjän kannalta läpinäkyvästi jo muutaman vuoden ajan.

Drupal-puolella joitain semanttisen webin rakennuspalikoita on jo kehitteillä, esimerkiksi Semantic Search-moduuli ja kuluvan vuoden maaliskuun DrupalCon-tapahtumassa semanttiselle webille on tiedossa oma sessio.