Päivitys 21.9: Lisätty hakukenttiin publisher ja tag -kentät sekä hakuesimerkki publisher -kenttään liittyen.

Heikki Poroilan blogikirjoitus Yhdestä luukusta merkityksettömyyteen on nostattanut melkoisen keskustelun siitä, mihin tiedonhaku ja sen perustana oleva luettelointi on menossa, kun kirjastojärjestelmissäkin ollaan siirtymässä Google-tyyppiseen 'yhden luukun hakuun'. Näin on tapahtumassa muun muassa kotikaupunkini Tampereen kirjastoissa - ja laajemmin koko Pirkanmaan alueella -- kun PIKI-verkkokirjasto vaihdetaan toimimaan Axiell Arena -järjestelmän päällä.

Tähän mennessä käydyn keskustelun ydinajatus lienee tiivistettävissä siihen, etteivät Arenan tyyppiset, Google-henkistä hakua ja selailua korostavat hakujärjestelmät mahdollista tarkkaa tiedonhakua, eikä niissä hyödynnetä täysipainoisesti kirjastodatan rakenteisuutta. Tämän vuoksi keskustelijoiden synkimpien näkemysten mukaan tarkka luettelointityö on menettämässä mielekkyytensä, kun on riittävää että haun tulokset ovat vähän sinne päin.

Voi hyvin olla, että joillekin tiedonhakijoille sinne päin -vastaukset ovat riittävän hyviä ja yhden luukun haku palvelee heitä hyvin. Kirjastonkäyttäjiä on kuitenkin monenlaisia ja siksi toivoisi, että rinnalla säilytettäisiin myös perinteinen tarkka haku yksityiskohtaisine rajausmahdollisuuksineen.

Arenan tapauksessa tilanne ei ole kuitenkaan aivan lohduton, vaikka järjestelmätoimittaja ei jostain kumman syystä toteuttaisikaan selaushaun rinnalle perinteistä hakukäyttöliittymää. Pitäisin tätä kummallisena siksi, että Arenan tapauksessa kyseessä olisi vain käyttöliittymätyöstä -- taustajärjestelmä taipuu nimittäin jos jonkinlaisiin käyttötapoihin.

Arenan esittelymateriaalista[PDF] käy ilmi, että järjestelmä on rakennettu vapaata koodia olevan Apache Solr -fasettihakumoottorin päälle. Tarkkanäköinen Solarin tunteva tiedonhakija huomaa kyllä tämän myös Arenan URL-rakenteista.

Sain ajatuksen kokeilla, josko kotikirjastossani testikäytössä olevassa Arenassa toimisivat myös muut kuin verkkokirjaston ohjedokumentissa mainitut hakuominaisuudet. Ilokseni huomasin, että hakulauseet ajetaan taustalla hyrräävään Solriin niitä suotta suodattamatta. Siispä -- tarkkaa hakukäyttöliittymää odotellessa tiedonhakija voi hyödyntää Solr-hakusyntaksia löytääkseen mitä hakee, eikä jotain vähän sinnepäin.

Seuraavaan olen koonnut tiivistetysti PIKI-verkkokirjaston Arenan (ja kentien myös muiden Arena-asennusten) hakukentät ja määrämuotoisten kenttien saamat arvot. Samalla kertoilen myös jotain Solr-hakusyntaksista.

Haun voi kohdistaa kenttään kirjoittamalla hakulaatikkoon kentännimi:hakusana.

Arenan hakukentät

Kenttä Selite
author tekijä
title nimeke
mediaclass aineistolaji
category aineistokategoria
publicationyear julkaisuvuosi
publisher kustantaja
subject asiasana
language kieli
tag avainsana, tagi
titleseries sarja

Näistä kentistä määrämuotoisia ovat mediaclass, category ja language.

Määrämuotoiset kentät voivat saada seuraavia arvoja:

Mediaclass

Arvo Selite
book kirjat
cd CD-levyt ja CD-ROM -levyt
sheetMusic Nuotit, partituurit yms.
dvd DVD, DVD-AUDIO ja DVD-ROM -levyt
video Videokasetit
vinyl Vinyylilevyt
cassette C-kasetit ja muut ääninauhat
otherMaterial Muu materiaali
microFilm Mikrofilmit
periodical Aikakaus- ja sanomalehdet, lehtileikkeet
map Kartat
document Monisteet, työpiirrustukset
blueray Blu-ray -levyt
picture Kuvat, diat
braille Sokeainkirjoitus
internet Verkkoaineisto

Category

Arvo Selite
fictionCategory Kaunokirjallisuus
nonFictionCategory Tietokirjallisuus

Language

Language-kenttä voi saada minkä tahansa ISO 639-2 -listauksessa mainitun arvon

Hakuesimerkkejä

Seuraavaksi muutamia hakuesimerkkejä -- nämä voi siis kirjoittaa suoraan PIKI-verkkokirjaston (ja varmaan myös muiden Arena-verkkokirjastojen) pienenpieneen hakulaatikkoon.

Haetaan ennen toista maailmansotaa tai sen aikana julkaistut Viipurin kartat:

mediaclass:map subject:viipuri publicationyear:[* TO 1944]

Mitä suhteellisen tuoreita taloustieteen alan kirjoja löytyy kirjastosta

subject:taloustiede publicationyear:[2000 TO NOW]

Hmm, onkohan kirjastossa tarjolla amharankielistä kaunokirjallisuutta:

language:amh AND mediaclass:book AND category:fictionCategory

Hakusana saadaan täsmäytymään tarkasti, jos se laitetaan lainausmerkkien sisään. Sen sijaan, jos esimerkiksi nimen kirjoitusasu ei ole selvä, haku saadan täsmäämään myös sumeasti ~-merkillä. Tsaikowskin eri muotojen selättäminen käy vaikkapa seuraavasti:

author:Tsjaikovski~ author:Tchaikovsky~ author:Tsjaikovski~

Täsmäytyksen tarkkuutta voidaan säätää välillä 0 < n < 1. Esimerkiksi:

author:Tsjaikovski~0.7

Mitä löytyy saunaperinteestä:

subject:sauna~ AND subject:perinne

Mitähän mainio Terra Cognita -kustantamo on julkaissut parin viime vuoden aikana:

publisher:"Terra Cognita" AND publicationyear:[2009 TO NOW]

Nähtäväksi jää, toteuttaako Axiell Arenaan täsmällistä hakua helpottavan käyttöliittymän. Mikäli näin ei käy, yksi vaihtoehto on rakennella epävirallinen hakukäyttöliittymä Spotify Super Searchin tyyliin. Spotify on muutenkin tässä tapauksessa hyvä vertailukohta, sillä kuten uusissa yhden luukun kirjastojärjestelmissä, myös Spotifyn haun taustalla toimii hakumoottori, joka taipuu paljon monimutkaisempiin hakutapoihin kuin käyttäjille tarjottu hakulaatikko antaa ymmärtää.