Muokkaus: Päivitetty 18.3. Lisätty titleoriginal ja titlemain -hakukentät.

Viime vuoden alkusyksystä kirjoittelin ylös havaintojani siitä, kuinka tuolloin Tampereella pilottivaiheessa olleen Arena-verkkokirjaston haun saisi tuottamaan epämääräistä tarkempia hakutuloksia. Ennen myöhemmin syksyllä tapahtunutta julkaisua verkkokirjastoon tuli 'tarkennettu haku', joka ei kyllä aivan vastaa sitä mitä Axiellilta odotin, mutta onhan tuo kyllä askel parempaan suuntaan. Hausssa(kin) on siis parantamisen varaa vielä.

Kuten edellisessä Arena-kirjoituksessani totesin, haun ongelmat johtuvat tällä hetkellä lähinnä hakukäyttöliittymän keskeneräisyydestä, eikä niinkään taustajärjestelmän kyvyttömyydestä. Arenan hakujärjestelmänä toimii avointa koodia oleva Solr-hakumoottori, jonka tarvittaessa taipuu jos jonkinlaisiin hakuihin. Tästä osoituksena listasin hyvän joukon Solr-hakuavaimia, joilla Arena-haun saa tarvittaessa kohdistettua esim. kustantajaan ja julkaisuvuoteen (esim. oma suosikkihakuni on publisher:"Terra Cognita" AND publicationyear:[2009 TO NOW]).

Nyt jatkoin hieman Arenan tutkailua, jälleen Heikki Poroilan innoittamana. Kuinka ollakaan, arvailun kautta löysin kolme viisi hakukenttää lisää.

Edition-kenttä sisältää tiedon painoksesta. Tässä tiedonhakija törmää luettelointikäytäntöjen kirjavuuteen, sillä kenttään tallennttua tietoa ei parhaalla tahdollakaan voi kutsua kovin määrämuotoiseksi. Ovelasti hakuavaimen katkaisemalla ja sumealla haulla nämä epäsäännöllisyydet voinee kuitenkin kiertää. Haetaanpa kokeilut vuoksi kaikki Deluxe Edition CD-levyt:

edition:"deluxe edition" AND mediaclass:cd

Number-kenttä sisältää ISBN-numeron. Tästä ei liene kovin kummoista iloa kirjastonkäyttäjälle. Toisaalta ISBN:n avulla saisi rakennetuta työkalun, joka osaisi esim verkkokirjakaupan sivulta löytyvän ISBN:n perusteella tarkastaa kirjastosta, löytyykö ko. teosta lainattavaksi. Esimerkkihaku:

number:9789525635072

Note-kenttään tallennettu tieto pelastaa musiikkitiedonhakijan! Aikojen saatossa musiikinluetteloinnissa pakollisten teostietojen oheen on tallennettu tietoja äänityspaikasta, esiintyjistä ja muista äänitteen yksityiskohdista. Tämä tieto on haettavissa note-kentän kautta. Kokeillaanpa hakea äänitteet, jotka on tallennettu vuonna 1970:

note:"äänitetty 1970"~2

Aaltomerkillä ja numerolla hakulauseen lopussa kerron järjestelmälle, että äänitetty ja 1970 -merkkijonot tulee esiintyä kahden sanan päästä toisistaan, jotta esiintymä lasketaan haussa osumaksi. Entä löytyykö kirjastosta sellaisia CD-levyjä, joissa olisi kansilehdykässä mukana sointumerkit? Katsotaan:

note:"sointumerkit"~0.3 AND mediaclass:cd

Entäpä löytyykö kirjastosta levyjä, joista harmonikkataiteilija Pohjonen olisi taustabändin jäsenenä -- näin postauksen otsikon mukaisesti:

note:"Kimmo Pohjonen acc"~3

Huomautuksia-kentän sisältö on sen verran pitkälle määrämittaista, että sen rakenteistaminen kohdennetusti haettavaan muotoon ei olisi kovin kummoinen juttu. Tästä olisi erityisesti musiikkitiedonhaussa hyötyä, kun haku voitaisiin kohdistaa esim. artistin rooliin kyseisellä tallenteella.

Titleoriginal-kenttä sisältää teoksen alkuperäisnimen. Katsotaanpa, kuinka monelle kielelle käännettynä Waltarin Sinuhe löytyy PIKI-kirjastoista:

titleoriginal:"sinuhe egyptiläinen"

Näemmä kotikirjastostani löytyy ainakin seitsemän Sinuhen kieliversiota

Titlemain-kentän sisällöstä en ole päässyt vielä aivan varmuuteen. Alkujaan ajattelin, että kyseessä olisi jonkun sortin yhtenäistetty nimeke (l. yhteisesti sovittu nimi sellaiselle teokselle, jonka nimestä esiintyy useita erilaisia kirjoitusasuja) mutta tulosten perusteella kenttä tuntuu liittyvän myös muihin käyttötilanteisiin.