Viikonlopun alla julkaistiin Gephi-visualisointityökalun uusi kokeiluversio, ja päätin ottaa asiakseni tutkailla ohjelmaa hieman. Gephi oli minulle nimeltä tuttu, mutten aiemmin ole viitsinyt asentaa sitä koneelleni kun olen arvellut Javalla toteutetun ohjelman olevan kovin resurssisyöppö. No, arveluni osui oikeaan, mutta sopivan pienellä aineistolla viiveet pysyivät siedettävinä.

Tällä kertaa päätin katsoa, millaisia verkostoja Helmet-dumpin tekstimuotoiselle aineistolle annetut asiasanat muodostavat. Kokonaisuudessaan tekstiaineistoa on dumpissa noin 50000 tietuetta. Pilkoin tästä satunnaisotannalla käsiteltäväksi muutamia erikokoisia datasettejä. Tällä kertaa en tarvinnut Python-skriptejä, vaan sain luotua tarvitsemani tiedostot yksinkertaisen XSLT-muunnostiedoston ja UNIX-komentorivityökalujen avulla. Ajoin aluksi koko dumpin tekstiaineiston asiasanat muotoon, jossa kunkin teoksen asiasanat on listattu yhdellä rivillä. Gephiin ladattavat tiedostot syntyivät tästä suuresta tiedostosta rl-työkalun avulla, joka poimii sille annetusta tiedostosta halutun kokoisen satunnaisotannan.

Ohessa kuva kuudensadan tietueen otannasta (korkearesoluutioinen kuva PDF-tiedostona). Kuvassa sinisellä sävyllä korostettu asiasanaryhmä liittyy suomenkieliseen kaunokirjallisuuteen ja keltainen ruotsinkieliseen kaunokirjallisuuteen. Oranssilla on merkitty ruotsinkieliseen tietokirjallisuuteen liittyvät asiasanat ja vihertävällä suomenkielisen tietokirjallisuuden asiasanat. Viivojen paksuus kuvaa sitä, kuinka usein jotkin asiasanat esiintyvät yhdessä. Tähän kuvaan en ole laittanut näkyville, mitkä sanat ovat kyseessä. Täytyy mietiskellä, minkälaiseen kuvaan sanat saisi otettua mukaan, ilman että kuva menee täysin tukkoon. Gephi on melkoisen monipuolinen ohjelma, joten eiköhän sieltä löydy ongelmaan ratkaisu.