Toimittaja Pekka Mikkola kirjoitti 20.7.2005 Kalevan Plus-verkkolehdessä kriittiseen sävyyn blogikulttuurista. Hän odotti löytävänsä blogeista kansalaiskeskustelun areenan, jossa vaikutetaan poliittiseen päätöksetekoon, painostetaan suuryrityksiä ja keskustellaan rakentavasti ajankohtaisista aiheista. Artikkelissaan hän viittaa ranskalaisessa Compiègnen teknillisessä yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jonka mukaan blogeista on tullut poliittiseen päätöksentekoon vaikuttava voima, joka muun muassa vaikutti Ranskan kansan EU-perustuslakiäänestyessä ottamaan kantaan. Kenties hän oli lukenut myös Dan Gillmoren teoksen We The Media, jossa maalaillaan kuvaa bloggaajista uuden kansalaisyhteiskunnan airueina.

Mutta ei Suomessa.

Kiihkeän kansalaiskeskustelun sijaan Pekka Mikkola törmäsi haukotuttaviin arjen kuvauksiin, jotka eivät hänen sanojensa mukaan paljoa maailmaa vavisuta. Ketä kiinnostaa?

Janne Toivoniemi aka. Schizo-Janne - Suomen tunnetuin bloggaaja ja melkein julkkis - kirjoitti blogissaan, kuinkas muuten, vastineen Mikkolan artikkelille. Hänen mukaansa blogeissa ei niinkään ole tärkeää niiden varsinainen sisältö vaan se mitä ne itsessään merkitsevät: nimittäin mediasuhteen muutosta. Ihmiset tuottavat sisältöä toisilleen, kertovatpa sitten arkisista asioista tai poliittisista kysymyksistä eivätkä enää tyydy passiivisen vastaanottajan asemaan. Bloggaajat valtaavat WWW:stä takaisin sitä tilaa, minkä mediayhtiöt veivät Internetin kaupallistumisen myötä 1990-luvun jälkipuoliskolla. Blogit mediavälineenä toteuttavat kaikki neljä Crosbien määrittelemään uuden median peruspiirrettä, joista kirjoitin aikaisemmassa merkinnässäni.

Olen Schizo-Jannen kanssa samalla linjalla. Aluksi on tärkeää että ihmiset ylipäätänsä osallistuvat, sisällöllä ei ole niin väliä. Kun kirjoittamisesta tulee tapa niin taitojen ja ajattelun kehittyessä moni huomaamattaan alkaa kirjoittaa myös vaikeammista aiheista. Onhan kirjoittaminen ajattelun työväline. Kaiken lisäksi blogi toimii hyvänä taitojen kehittymisen mittarina kronologisen rakenteensa ansioista.

Kieltämättä olisi mukavaa että suomalaisesta blogosfääristä löytyisi enemmän ajatuksia herättäviä asiablogeja - poliittisesta katsantokannasta riippumatta - ala fi-lib, jotka tökkivät kepillä ampiaspesää. Voihan tietysti olla että en osaa vain etsiä oikeista paikoista. Ammattipoliitikkojen kirjoitukset eivät jaksa kiinnostaa minua, koska ne ovat täynnä samaa puhetta, jota voin jo seurata päivittäin virallisista tiedotusvälineistä.

Offtopic: Erinomainen työkalu mielenkiintoisten blogien löytämiseen ja seuraamiseen on Bloglines. Oma lukuannokseni on myös vapaasti selattavissa.