Hivenen alle pari vuotta vellonutta Web 2.0 -keskustelua on ollut mielenkiintoista seurata. Suomessakin Web 2.0-termiä on ehditty pyöritellä jo useamman kirjoittajan voimin, joten siitä ei sen enempää. Todettakoon vain, että olen jokseenkin samaa mieltä gstepin, Zeldmanin ja Joelin kanssa - termisoppa on jo kohta liedellä. Toisaalta, eihän asiasta voi puhua, jollei sitä nimetä.

Technorati Chart

Itse olen koittanut tarkkailla Web 2.0 -huumaa kirjastojen näkökulmasta. Syksyllä yritin herättää keskustelua ( huonolla menestyksellä tosin) Koha-kehittäjien postituslistalla käyttäjälähtöisen luokittelun tarpeellisuudesta Koha-kirjastojärjestelmässä syistä, joita käsittelin aiemmassa merkinnässäni. Käyttäjälähtöisen luokittelun ohella myös moni muu "Web 2.0"-leimaa kantava teknologia ja ajattelutapa voisivat parantaa kirjastojen palvelutasoa - tai käyttäjäkokemusta, näin trendikkäästi ilmaistuna. Yhteisöllisyys, avoimet API:t kirjastojen jättimäisiin metatietovarantoihin, RSS-virrat, suosittelijajärjestelmät, virheenkorjaavat hakutoiminnot ja niin edelleen; pelikenttä on asetettu valmiiksi ja kirjastot voisivat astua mukaan.

Oli vain ajan kysymys milloin "kirjastot+Web 2.0" -keskustelulle annetaan nimi. Kirjastojärjestelmien ongelmia ja vanhakantaisia palvelukäytäntöjä suominut blogikirjoittelu alkoi kerääntyä Library 2.0 -nimen alle viime vuoden lokakuussa - toki pienemmässä mittakaavassa kuin mitä Web 2.0-kehityksestä on kirjoitettu:

Technorati Chart

Tässä vaiheessa aihetta käsitteleviä merkintöjä on jo niin paljon että asiasta kiinnostuneen suomalaisen kirjastoihmisen ei liene järkevää kahlata läpi kaikkea asiasta kirjoitettua. Walt Crawford tiivistää aina yhtä erinomaisen Cites & Insights: Crawford at Large -verkkolehtensä Library 2.0 and "Library 2.0" -numerossa (PDF) helmikuuhun 2006 mennessä käydyn Library 2.0-keskustelun olennaisimmilta osin. Myös Chris Zammarellin Library 2.0-lukulista on tutustumisen arvoinen. Ajan myötä uusin tieto suodattunee nyt pitkänäperjantaina Ann Aborissa, Michiganissa järjestetyn Library Camp 2006-epäkonferenssin wikiin. Nyt kun ITK2006-konferenssin myötä suomalainen Web 2.0-keskustelu on kasvanut verkon ulkopuolelle, löytyisikö myös Kirjasto 2.0 -epäkonferenssiin väkeä?

Muokattu: Jostain syystä WordPress hukkaa osan merkinnästä, missähän vika.